Vi har under de senaste veckorna besökt runt 50 olika golfklubbar i Götaland och Svealand. Sammanfattningsvis kan vi säga att golfbanorna är i fin form med grönt och friskt gräs. De flesta banor har haft en mycket bra övervintring utan varken isskador eller frystorka.

Vi har kunnat notera att det är ovanligt lite snömögel på golfbanorna den hår våren. Inte bara på de ytor som har behandlats utan även på foregreen, tee, fairway, ruff och andra obehandlade ytor! Vad kan detta bero på? Ja det är faktiskt helt och hållet naturens förtjänst. I höstas fick vi mycket stora mängder nederbörd under hela oktober och en stor del av november. Snömögel trivs ju visserligen i fukt men höstens väder gav inte fuktiga förutsättningar utan snarare mycket blöta förutsättningar vilket däremot inte är gynnsamt för snömögel. Dessutom är oktober och november just den tiden på året då snömöglet bildar sin spor- och mycelbank som den sedan använder sig av för att sprida sig vidare med under vintern. Men det som hände i höstas var att snömöglet inte lyckades med detta eftersom det helt enkelt sköljdes bort av det kraftiga regnet och därmed lyckades inte snömöglet att etablera sig.

Så vi har alltså det regniga och grå höstvädret att tacka för att gräset nu får en riktigt fin vårstart på våra golfbanor runt om i landet. Detta var kanske lite oväntat eftersom den milda och fuktiga vintern har varit optimal för just utvecklingen av snömögel. Men höstens kraftiga nederbörd blev alltså räddningen.

Vi har även kunnat notera en del förekomst av Pythium men faktiskt mindre än vad man skulle kunna tro efter den milda vintern som varit. Detta kan bero på att det inte har funnit så mycket skadat gräs som annars brukar vara anledningen till att Pythium börjar att etablera sig.

Vi har också hittat en del aktiv antraknos i Skåne samt även sett en del symptom för dollar spot men ingen levande svamp.