Friska greener trots tufft klimat på de arktiska golfbanorna

Home/Kunskapsbank/Artiklar/Friska greener trots tufft klimat på de arktiska golfbanorna

Hur påverkas gräset av det arktiska klimatet?

Botaniska analysgruppen var nyligen och besökte två arktiska golfklubbar för att få en större inblick i hur det arktiska kustklimatet påverkar greenerna. De arktiska golfbanorna utsätts för ett tufft klimat med långa vintrar, starka vindar och salt vatten. De får kämpa hårt för att gräset ska övervintra och sedans etableras på våren igen efter den långa vintern.

Drabbas sällan av snömögel

Lofotens golfklubb är världens mest nordliga linksbana med ett läge som är svårslaget. Golfklubben ligger endast 1 meter över havet vilket innebär att banan utsätts för starka salta vindar och saltvatten som spolas upp på greenerna. Det är inte heller ovanligt att de måste transportera bort svartalger som har spolats upp någon meter upp på greenerna. Men det gäller också att ta tillvara på vad naturen erbjuder. ”Vissa alger använder vi som näring på greenerna genom att strö ut dem efter klippning”, berättar Jerry Mulvihill som är greenkeeper på Narviks golfklubb. I övrigt använder de sig av mekaniska åtgärder såsom luftning, skärning och vältning men är väldigt restriktiva med kemiska gödningsmedel och bekämpningsmedel. Vilket också har fungerat väldigt bra, kanske tack vare just det arktiska klimatet? Golfbanan drabbas sällan av snömögel.

Narviks golfklubb har också ett fantastiskt läge. Hit kommer människor för att få spela i en vacker miljö och få en fin naturupplevelse. Den ligger i en dal mellan två höga bergskedjor intill fjorden. Även här är det arktiska klimatet mycket utmanande för greenerna. För några år sedan hade de en väldigt tuff vinter vilket medförde att nästan allt gräs dog av isskador. Även i år har det varit en väldigt tuff säsong efter en kall vår, med snö fram till slutet av maj, vilket ledde till stora skador på greenerna.

Men inte heller Narvik har några större problem med svamp. De har tidigare haft ytterst lite snömögel som försvann då de applicerade järn.

De klipper inte greenerna speciellt mycket eller ofta eftersom gräset inte orkar växa så mycket här. Men hit kommer man inte för att spela på vältrimmade greener. Det är en upplevelsebana dit man kommer för den spektakulära naturupplevelsen.

Provresultat

Efter besöket har vi analyserat prover från golfbanorna. Vi hittade snömögel på båda golfbanorna som växte till sig kraftigt under inkubationen och därför rekommenderade vi behandling med fungicider samt att hålla greenerna under noggrann uppsikt. Det finns även en möjlighet att greenerna klarar sig utan fungicider tack vara de starka vindarna och i så fall skulle applicering av järn och fosfitjoner vara ett lämpligt substitut.

Vi hittade även Pythium i proverna. Pythium påverkar både gräsets blad och rötter och kan medföra att det blir svårare för gräset att etablera sig. Vi rekommenderade därför att behandla med fosfitjoner som fungerar som bekämpning och som förebyggande behandling mot alla yttringar av Pythium.

Vi träffade Jerry Mulvihill som är greenkeeper på Lofotens golfklubb sedan 2013.

På Narviks golfklubb träffade vi Nathan Carmichael som är Greenkeeper och Casper Bolle som är Klubbchef. Här tillsammans med Marina Usoltseva från Botaniska Analysgruppen.

Multifunktionella golfklubbar kompenserar den korta säsongen

De arktiska golfklubbarna har en betydligt kortare säsong än vad golfklubbar vanligtvis har. Båda glofklubbarna satsar därför på att vara en multifunktionell golfklubb och därmed även erbjuda andra aktiviteter för att kompensera för den korta säsongen.

Lofotens golfklubb anordnar även kurser inom fotografering av norrsken på vintrarna. De har samarbete med en hästfarm i närheten och har även idéer att de vill kunna erbjuda fågelskådning och blomskådning så småningom. De har stora planer på att bygga hotell för cirka 80 bäddar. Då kommer de även att kunna anordna större tävlingar på banan.

Även Narviks golfklubb planerar för andra verksamheter för att göra dem mer attraktiva. De funderar på att erbjuda uthyrning av mountainbikes eftersom det är väldigt populärt i området, det finns mountainbikesleder som börjar precis intill golfklubben. De har redan idag ett motell med 15 rum samt restaurang och kiosk.

Det var väldigt trevligt att få besöka dessa annorlunda golfklubbar. Vi fick ett mycket fint bemötande med intressanta diskussioner och härliga guidade naturupplevelser i omgivningarna.

Det var intressant att se hur dessa golfbanor skiljer sig från de vi är vana vid. Vi blev positivt överraskade att trots det utmanande klimatet klarar de sig väldigt långt utan besprutning. Det finns dessutom fördelar med det arktiska klimatet. Snömögel som vanligtvis är en utmaning för många golfklubbar är här inte något större problem. De arktiska golfklubbarna drabbas inte lika mycket av snömögel eftersom snömögel förmodligen inte tål det hårda kustklimatet. En annan förklaring kan även vara att det finns andra större problem som döljer snömöglet.